Naar "Mijn trainingen"

ING: ‘Komen robots op tijd om het probleem van vergrijzing op te lossen?’

Gepubliceerd op 05-09-2018, door Bram Hart

In een recent verschenen onderzoek van ING wordt de noodklok geluid over de komende vergrijzing. Volgens de analyse die is gedaan zal de werkzame bevolking in Europa vanaf 2020 gaan afnemen. Dit gaat in tegen eerdere analyses, die aangaven dat de vergrijzing al eerder een probleem zou gaan vormen. Echter, door het ophogen van de pensioengerechtigde leeftijd is dit probleem tijdelijk uitgesteld. De schatting is nu dat het vanaf 2020 weer zal beginnen. Zeker Duitsland en Zuid-Europese landen zullen hard worden geraakt door de komende vergrijzing.

In het verdere verslag onderscheidt ING twee mogelijke oplossingen voor het naderende probleem. Deze oplossingen zijn: immigratie en robotisering. Immigratie lijkt de last iets te kunnen verlichten, maar hiervoor zou er wel een enorme aanwas van arbeidsmigratie nodig zijn: over de gehele Eurozone zouden er momenteel bijna 4 miljoen extra werknemers nodig zijn. En hier wordt nog niet de voorspelde economische groei van de komende jaren meegenomen. Extra arbeidskrachten vanuit immigratie zal de problematiek dus op zijn hoogst verzachten.

Robotisering zou daarentegen wel uitkomst kunnen bieden. Het overnemen van de werkzaamheden van werknemers is een voorspeld gevolg van de opkomst van geautomatiseerde processen. De vraag is echter of robotisering de banen van de vergrijzende werknemers over kan nemen. Daarnaast kan er ook een mismatch ontstaan tussen de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de werkende bevolking, zoals we hier hebben omschreven. 

In het onderzoek draagt ING dus geen oplossing voor het naderende probleem aan. Wel duidt de analyse op duidelijke problemen die aan de horizon liggen.

https://think.ing.com/uploads/reports/Eurozone_demographics_280818_FC_BC_%28005%29.pdf

ING: ‘Komen robots op tijd om het probleem van vergrijzing op te lossen?’
BLOG 22-06-2021 || door: Denise Molijn Molijn maakt de balans op: online is een blijvertje!

Waar staan we na 15 maanden thuiswerken, online vergaderen, een minimaal sociaal leven en een stuwmeer aan vrije dagen omdat we toch negens naartoe konden? Welke inzichten over werk, werkplek en werk-privé balans hebben we gekregen? Wat hebben we bereikt en wat hebben we gemist? Essentiele vragen nu de laatste maatregelen losgelaten lijken te worden en we weer meer keuze krijgen in wat we wel en niet doen.

NIEUWS 07-06-2021 || door: De Redactie Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal

Nu het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt, zijn bedrijven en overheden bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken blijft daar deel van uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken noemen veel bedrijven en de overheid dat.

NIEUWS 20-04-2021 || door: De Redactie Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Van de mensen die in coronatijd besloten meer en verder te leren, koos de helft voor een training of opleiding het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.