Naar "Mijn trainingen"

Pas maar op wat je denkt

Gepubliceerd op 03-12-2019, door De Redactie

Een meerderheid in de tweede kamer stemde op 3 december 2019, in met een bindend vrouwenquotum van minimaal 30 procent in raden van commissarissen bij ongeveer 100 beursgenoteerde bedrijven. Eindelijk komen er meer vrouwen in topfuncties, maar waarom heeft dit eigenlijk zo lang geduurd? En waarom lukt dit niet zonder quotum?

Tegenstanders van een ­vrouwen­quotum vrezen dat de maatregel om meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen ten koste zal gaan van ‘de kwaliteit’. Vrouwen met voldoende ‘kwaliteiten’ komen er écht wel op eigen kracht. Toch?
De vraag die we ons dan ook moeten stellen is: Waarom betekent deze nadruk op ‘kwaliteit’ in de praktijk zo vaak dat de keuze op een man valt?

Uit talloze onderzoeken blijkt dat wij geneigd zijn mannen en vrouwen verschillend te beoordelen. We hebben nu eenmaal een enorme beeldbank in ons hoofd van mannelijke professionals en leiders, voorbeelden genoeg! Een onderzoek van de Universiteit van Princeton uit 2004 laat zien hoe deze vooroordelen van invloed zijn. Wetenschappers maakten twee cv’s van denkbeeldige sollicitanten voor dezelfde baan. Op het ene cv had de kandidaat meer relevante werkervaring. Het andere cv liet juist een betere opleiding zien. Proef­personen mochten beoordelen wie ze het meest geschikt vonden. Er waren drie groepen met proefpersonen: twee groepen die het geslacht van de sollicitanten te horen kregen, waarbij het geslacht per groep verschilde, en een controlegroep die het geslacht van beide kandidaten niet wist. De controlegroep koos met grote meerderheid voor de beter opgeleide sollicitant. In de groep waar de hoger opgeleide kandidaat een man was, was het resultaat hetzelfde. Maar in de groep waarbij de mannelijke sollicitant degene was met een lagere opleiding, bleek dat opeens veel minder een probleem. De meerderheid gaf nog steeds de voorkeur aan de man.


Conclusie: Wat is de belangrijkste kwaliteit voor een bepaalde functie?

“Maakt niet uit, als de mannelijke kandidaat het maar heeft.”


De bij ons ingeprente associaties van mannelijkheid met leiderschap hebben er onbewust voor gezorgd dat mannelijke sollicitanten een bijna onoverbrugbare voorsprong kregen op hun vrouwelijke medekandidaten. Het vrouwenquotum kan de balans in deze beeldbank herstellen. In de komende jaren zullen we voorbeelden aangeleverd krijgen van vrouwelijk leiderschap. Dankzij het quotum kunnen bedrijven meer ‘kwaliteit’ binnenhalen dan ze voor mogelijk hielden en scherpen we tegelijkertijd onze definitie van dit lastige begrip aan!

Vind jij het ook lastig jouw kwaliteiten te benoemen in een sollicitatiebrief of -gesprek? Neem eens een kijkje op de pagina van onze tweedaagse training Op naar ander werk!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Bron: www.nos.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Bron: Het Parool - Vrouw lijdt onder onbewust vooroordeel

Glass ceiling
BLOG 22-06-2021 || door: Denise Molijn Molijn maakt de balans op: online is een blijvertje!

Waar staan we na 15 maanden thuiswerken, online vergaderen, een minimaal sociaal leven en een stuwmeer aan vrije dagen omdat we toch negens naartoe konden? Welke inzichten over werk, werkplek en werk-privé balans hebben we gekregen? Wat hebben we bereikt en wat hebben we gemist? Essentiele vragen nu de laatste maatregelen losgelaten lijken te worden en we weer meer keuze krijgen in wat we wel en niet doen.

NIEUWS 07-06-2021 || door: De Redactie Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal

Nu het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt, zijn bedrijven en overheden bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken blijft daar deel van uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken noemen veel bedrijven en de overheid dat.

NIEUWS 20-04-2021 || door: De Redactie Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Van de mensen die in coronatijd besloten meer en verder te leren, koos de helft voor een training of opleiding het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.