Naar "Mijn trainingen"

Molijn in het ‘nieuwe normaal’

Gepubliceerd op 31-08-2020, door Pieter Molijn

Vanaf 15 maart zaten we ineens in een intelligente lock down en waren bijeenkomsten verboden. Onze trainingsagenda die vanaf half maart tot aan de zomervakantie vol zat stroomde binnen 24 uur helemaal leeg. Wat nu dachten we? Hoe lang gaat dit duren? En wat gaan we doen? Snel alles online dan maar? Kan dat? En bereiken we dan wel hetzelfde resultaat? Misschien duurt het maar een paar weken; wat dan? En zo gingen we tussen hoop en vrees op maandag 16 maart uit elkaar.

De nieuwe werkelijkheid
Intussen is het begin september en zit de vakantieperiode er weer op. Het aantal besmettingen neemt gestaag toe en hoe zich dat verder ontwikkelt is onzeker. Wat we wel weten is dat Corona de wereld structureel heeft veranderd en dat we ons zullen moeten aanpassen aan een nieuwe realiteit. Een nieuwe werkelijkheid waarin we geen handen meer schudden, we meer thuiswerken, we evenementen online bijwonen, we mondkapjes dragen waar nodig, we tegen plexiglas aanlopen bij het afrekenen en we de 1,5 meter afstand tussen mensen steeds meer gewoon zullen gaan vinden.

Een nieuwe normaal waar niemand aan wil wennen, maar waarin we wel worden geacht te functioneren. Deze nieuwe normaal daagt natuurlijk ook ons bij Molijn Training uit. Hoe passen we ons aan? En hoe bewegen we mee met de verandering die van ons wordt gevraagd en kunnen we toch onszelf blijven?

Molijn Training: Online only!
Bij Molijn Training willen we eigenlijk ook niet wennen aan de nieuwe normaal. Maar we beseffen ons wel dat de anderhalve meter economie echt wel even ‘de nieuwe normaal’ zal zijn. En dus hebben we hard gewerkt om onze trainingen aan te passen aan de nieuwe realiteit.
Zo hebben we met een frisse blik gekeken naar de huidige actualiteit, de trainingsbehoeften van onze cursisten en dit afgezet tegen onze bestaande trainingsprogramma’s voor klassikale trainingen. Al snel kwamen wij tot de conclusie dat het simpelweg omzetten van de bestaande programma’s naar een online variant niet zou werken. Daarom hebben wij de afgelopen periode al onze trainingsprogramma’s volledig opnieuw geschreven en compleet afgestemd op de nieuwe normaal.

Vanaf september bieden wij onze trainingen alleen nog online aan. Door een duidelijke keuze te maken voor online willen wij vooral duidelijkheid scheppen voor onze cursisten. Zo is het nu duidelijk dat:

  • trainingen altijd veilig online zijn
  • trainingen altijd door kunnen gaan, ook als je zelf verkouden bent
  • de opzet en uitvoering van het trainingsprogramma niet verandert: je weet waar je je voor opgeeft

Ons doel is en blijft scherp: we willen de beste persoonlijke vaardigheidstrainingen geven die met een eerlijke prijs voor iedereen bereikbaar zijn!

Werkwijze voor online, klassikale trainingen
Door te kiezen voor online only konden we het idee van de uitwisselbaarheid van klassikale trainingen en online trainingen laten varen. Dit geeft ons de ruimte om onze trainingsprogramma’s helemaal af te kunnen stemmen op de huidige situatie waarin veel online gebeurt. Een klassikale training is in de praktijk namelijk echt wat anders dan een online training. Zo kan het ontbreken van fysiek contact een handicap zijn tijdens een online training als je dit niet goed compenseert met een effectieve online communicatie. Ook is de spanningsboog van veel cursisten in een online training veel korter dan in een klassikale training. Een goede online training vraagt daarom om een compleet nieuwe opzet met andere werkvormen, oefeningen, interactie en begeleiding van de cursisten. Door de groepen klein te houden (maximaal 6) is het mogelijk om ook online een open communicatie met elkaar te kunnen hebben.

Blended learning
Leren doen mensen volgens ons vooral door te oefenen en ervaren in een combinatie van online meetings met anderen en offline aan de slag te gaan met individuele oefeningen; zo’n combinatie wordt ook wel blended learning genoemd. Door de oefeningen goed af te stemmen op de veelal nieuwe situatie waarin we meer thuiswerken en veel online doen, sluiten we goed aan op de praktijk van onze cursisten. Daarnaast is persoonlijk contact in al onze trainingen van essentieel belang. Mensen leren namelijk het meest wanneer ze ervaringen met elkaar kunnen delen en elkaar tips en adviezen kunnen geven; zo kunnen ze effectief van elkaar én met elkaar leren.

Aansluiting op de praktijk
De exacte inhoud van de training stemmen we zoveel mogelijk af op de individuele leerbehoeften van de cursisten; geen training van ons is hetzelfde. Verder is het belangrijk dat het geleerde direct in de praktijk kan worden toegepast want ervaring in de praktijk is nog altijd de beste leerschool. Hoe die praktijk er precies uitziet verschilt echter per persoon en tegenwoordig zelfs per dag. Want: werk je vanuit huis of niet? Communiceer je vooral online of tref je jouw collega’s nog lijfelijk? We spelen daarom met al onze trainingen altijd in op actuele situaties.

Opbouw van onze online training

  1. Voor de start van een training ontvangen de cursisten een e-mail met een uitnodiging voor een persoonlijke intake (In de meeste gevallen digitaal in de Mijn Molijn omgeving)
  2. Een week voor aanvang van de training ontvangen de cursisten een trainingskit thuis met daarin verschillende voorbereidingsopdrachten en alle materialen die je nodig hebt voor de training, inclusief een Bambook notitie boek en iets lekkers voor bij de koffie of thee
  3. De online trainingen zijn per dag opgebouwd en bestaan uit twee blokken van 2 uur (10.00-12.00 en 13.00- 15.00 uur). Hierin schakelen we regelmatig van samen online naar individueel offline. Zo gaan cursisten in de lunchpauze praktisch offline met de theorie aan de slag, worden daarna ervaringen online met elkaar uitgewisseld en is er ruimte om elkaar feedback te geven
  4. Na iedere trainingsdag formuleren cursisten een concrete hulpvraag en maak je daarvoor een passend actieplan
  5. Cursisten gaan vervolgens met hun actieplan aan de slag in de online coaching, waarbij ze voortdurend in contact staan met de trainer
  6. Een aantal weken na de trainingsdag is er een tussentijdse online meeting waarin cursisten ervaringen met elkaar en de trainer kunnen delen
  7. Tot slot van het trainingstraject is er een afrondende evaluatie waarin wordt teruggeblikt en vooruit wordt gekeken.

Ook ervaren hoe leuk en waardevol online leren kan zijn? Schrijf je dan snel in voor een van onze nieuwe trainingen!



BLOG 22-06-2021 || door: Denise Molijn Molijn maakt de balans op: online is een blijvertje!

Waar staan we na 15 maanden thuiswerken, online vergaderen, een minimaal sociaal leven en een stuwmeer aan vrije dagen omdat we toch negens naartoe konden? Welke inzichten over werk, werkplek en werk-privé balans hebben we gekregen? Wat hebben we bereikt en wat hebben we gemist? Essentiele vragen nu de laatste maatregelen losgelaten lijken te worden en we weer meer keuze krijgen in wat we wel en niet doen.

NIEUWS 07-06-2021 || door: De Redactie Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal

Nu het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt, zijn bedrijven en overheden bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken blijft daar deel van uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken noemen veel bedrijven en de overheid dat.

NIEUWS 20-04-2021 || door: De Redactie Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Van de mensen die in coronatijd besloten meer en verder te leren, koos de helft voor een training of opleiding het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.