Naar "Mijn trainingen"

Verdieping: wat maakt een goede leider?

Gepubliceerd op 29-03-2018, door Bram Hart

Je kan leiders in alle lagen van de samenleving, maar ook van organisaties vinden. Of ze nou officieel zijn aangesteld of meer een onofficiële functie hebben, in elke groep is wel een leider aanwezig. Maar wat maakt nou een goede leider? Iedereen kent wel het beeld van een leider die hoog en laag kan springen, maar zijn ondergeschikten trekken zich alsnog niets van hem aan. Of de “leider” die compleet wordt overlopen door de medewerkers die hij leiding dient te geven. Wat maakt nou een goede leider? Hoe kan je succesvol leiding geven?

Op deze vraag is geen simpel antwoord te geven. Er is vaak gekeken naar eigenschappen van verschillende succesvolle leiders om zo te bepalen wat de overeenkomsten tussen hen waren. Maar waar de ene succesvolle leider erg charmant is, is de andere bikkelhard. Twee complete tegenpolen kunnen op hun eigen manier goede leiders zijn.

 

Taak- of persoonsgericht leiderschap

Een onderscheid dat vaak gemaakt wordt als men spreekt over leiderschap, is het onderscheid tussen de taak- en persoonsgerichte leiders. Taakgericht leiderschap betekent dat de leider zich voornamelijk bezig houdt met het behalen van de doelstellingen die zijn gesteld. Dit kunnen bijvoorbeeld targets zijn die binnen een organisatie gelden. Efficiëntie is hierin het sleutelwoord.

De persoonsgerichte leider richt zich meer op de menselijke kant van zijn ondergeschikte. Zij tonen waardering, geven vertrouwen en investeren in goede relaties met hun ondergeschikten. Zij boeken goede resultaten doordat ze erg gemotiveerde werknemers onder zich hebben werken.

Is één van deze twee vormen beter dan de ander? Kortgezegd: nee. Het is situatieafhankelijk welke vorm succesvol is, of juist totaal niet. Hierin is bijvoorbeeld de relatie tussen de leider en de ondergeschikte van belang, maar ook in hoeverre iedereen weet wat hij doen moet en de feitelijke macht die de leider werkelijk bezit. Een ondergewaardeerde leider, op een chaotische afdeling met weinig zeggenschap is waarschijnlijk een ramp.


Goed leiderschap is dus compleet afhankelijk van de situatie waar je je in bevindt. Een goede leider kan dus iemand zijn die goed weet welke vorm van leiderschap er in welke situatie toegepast dient te worden. Is het onderwerp leiderschap hier dan mee klaar? Nog lang niet. De volgende keer zullen we dieper ingaan op manieren van leiding geven. Maar tot die tijd kan je kijken of je in het werkende bestaan al het onderscheid kunt zien tussen de twee vormen van leiderschap.

Verdieping: wat maakt een goede leider?
BLOG 22-06-2021 || door: Denise Molijn Molijn maakt de balans op: online is een blijvertje!

Waar staan we na 15 maanden thuiswerken, online vergaderen, een minimaal sociaal leven en een stuwmeer aan vrije dagen omdat we toch negens naartoe konden? Welke inzichten over werk, werkplek en werk-privé balans hebben we gekregen? Wat hebben we bereikt en wat hebben we gemist? Essentiele vragen nu de laatste maatregelen losgelaten lijken te worden en we weer meer keuze krijgen in wat we wel en niet doen.

NIEUWS 07-06-2021 || door: De Redactie Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal

Nu het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt, zijn bedrijven en overheden bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken blijft daar deel van uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken noemen veel bedrijven en de overheid dat.

NIEUWS 20-04-2021 || door: De Redactie Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Van de mensen die in coronatijd besloten meer en verder te leren, koos de helft voor een training of opleiding het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.