Naar "Mijn trainingen"

Snelgroeiers en laatbloeiers - Over specialisatie

Gepubliceerd op 20-01-2020, door De Redactie

Deze kreet komt je waarschijnlijk bekend voor: Oefening baart kunst. “Om ergens een expert in te worden, is tienduizend uur oefening nodig.” Tja, wie wil nu niet geloven dat je met toewijding en doorzettingsvermogen, álles kunt bereiken? Met sporters als Tiger Woods en Sven Kramer of wereldkampioen schaak Magnus Carlsen liggen de voorbeelden voor het oprapen. Allen zijn ze vroeg begonnen om uiteindelijk te kunnen presteren op het hoogste niveau. Maar is perfect leren schaken wel vergelijkbaar met onze loopbaan en werkervaring?

Voor bijna alle werkterreinen, betoogt David Epstein in het boek Range, raakt deze vergelijking kant noch wal. In veel gevallen is tienduizend uur oefening op één specialiteit zelfs contraproductief. Wat volgens Epstein wel werkt? Schijnbare ondoelmatigheid. Verbreed je horizon, geef jezelf de tijd, switch van beroep. Zo maak je niet alleen een passender studie-, werk-, of sportkeuze, je wordt er ook nog eens creatiever in.


Verbreed je horizon, geef jezelf de tijd, switch van beroep. Zo maak je niet alleen een passender studie-, werk-, of sportkeuze, je wordt er ook nog eens creatiever in.


Er zit namelijk een groot verschil in het worden van een schaakgrootmeester en het bewandelen van een carrièrepad. Om dit te illustreren legt Epstein de verschillen bloot tussen een vriendelijke (omkaderde) en vijandige (chaotische, onvoorspelbare) leeromgeving. In een vriendelijke leeromgeving – zoals schaken – zijn de regels duidelijk, is de informatie compleet (alle stukken liggen zichtbaar op het bord), en kun je de kwaliteit van elke zet (uiteindelijk) achterhalen. In zo’n omgeving maakt ervaring de speler snel beter.

Helaas lijken de meeste vaardigheden die mensen willen leren totaal niet op schaken. ‘Vijandige’ leeromgevingen zonder repeterende patronen zijn veel lastiger om onder de knie te krijgen. Om te komen tot succesvolle samenwerking, of bijvoorbeeld stressbestendigheid en zelfkennis is gewoon ‘jong beginnen’ en ‘veel uren maken’ geen garantie voor succes.

David Epstein heeft het in zijn conclusie lastig met het vinden voor een mooie oneliner voor het werken aan complexe vaardigheden, die zo belangrijk zijn voor persoonlijke groei en een succesvolle loopbaan. Bij Molijn zijn we daar wél uit; Alles dat je aandacht geeft groeit. Waar werk jij aan? Kijk op molijntraining.nl voor ons volledige aanbod!

  

Bron: De Correspondent - waarom hard werken geen recept voor succes is

 




BLOG 22-06-2021 || door: Denise Molijn Molijn maakt de balans op: online is een blijvertje!

Waar staan we na 15 maanden thuiswerken, online vergaderen, een minimaal sociaal leven en een stuwmeer aan vrije dagen omdat we toch negens naartoe konden? Welke inzichten over werk, werkplek en werk-privé balans hebben we gekregen? Wat hebben we bereikt en wat hebben we gemist? Essentiele vragen nu de laatste maatregelen losgelaten lijken te worden en we weer meer keuze krijgen in wat we wel en niet doen.

NIEUWS 07-06-2021 || door: De Redactie Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal

Nu het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt, zijn bedrijven en overheden bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken blijft daar deel van uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken noemen veel bedrijven en de overheid dat.

NIEUWS 20-04-2021 || door: De Redactie Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Van de mensen die in coronatijd besloten meer en verder te leren, koos de helft voor een training of opleiding het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.