Naar "Mijn trainingen"

De kracht van herhaling

Gepubliceerd op 13-01-2020, door De Redactie

Sleur, repetitie en de waan van de dag. Het idee van herhaling is een gemakkelijk slachtoffer, als het saaie broertje van vernieuwing. Waar spetterende en onbekende nieuwe ideeën en prestaties gebruikelijk in de spotlight staan als het toonbeeld van creativiteit, moet herhaling het doen met een rol als ongewenst bijverschijnsel. Dezelfde muziek op de radio, terwijl je in dezelfde file staat… op weg naar dezelfde maandagochtend. Herhaling; Je moet er mee leren leven…

Over leren gesproken: Als het aan de overheid ligt doen we dat het liefst ‘een leven lang’: Rijksoverheid.nl: Een leven lang leren. Dit leren is natuurlijk voor een groot deel opgebouwd uit herhalen. Oefenen is repeteren, opnieuw en opnieuw en opnieuw – net zo lang tot de materie of vaardigheid van jou is. Trainende atleten, stampende studenten, dreumesen die net leren lopen: herhaling is dé voorwaarde voor hun (top)prestaties, slagingskansen en motorische vaardigheden.


De kracht van herhaling
Een mens verlangt natuurlijk naar meer dan leren, innoveren en presteren alleen. Ook daar zien we dat juist de dingen die het leven de moeite waard maken – vriendschap, bijvoorbeeld, of liefde – ondenkbaar zijn zonder herhaling. Psychologen weten al een halve eeuw dat ‘herhaaldelijke blootstelling aan een zelfde stimulus’ onze houding ten opzichte van die stimulus in positieve zin verandert: het ‘mere exposure effect’ heet dat, in vaktermen. Muzikanten en, in hun kielzog, muziekwetenschappers, weten als geen ander dat herhaling cruciaal is voor onze muziekbeleving en -waardering. Hoe vaker we een liedje horen, hoe meer we geneigd zijn ervan te houden – het mere exposure effect.


                     Herhaling; je moet er mee leren leven

Maar wie een muziekstuk meerdere keren beluistert, hoort ook andere dingen – heeft bijvoorbeeld meer aandacht voor subtiele wendingen of details, juist omdat het brein niet alles op alles hoeft te zetten om de melodie en grote lijnen te verhapstukken

Bovendien: met het opnieuw beluisteren van muziek verandert ook de manier waarop we luisteren. In plaats van passieve luisteraars worden we actieve deelnemers, die al weten wat er komen gaat.


Het is lastig te zien wanneer herhaling vooral als het saaie broertje van vernieuwing te boek staat, maar een herhaling is zo nooit een exacte kopie van het voorgaande. Het gaat om de manier waarop je zelf omgaat met het herhaalde. Jouw perspectief en mindset bepaalt namelijk de kwaliteit van de herhaling.

Dit is een soort vernieuwing die zich niet gemakkelijk als zodanig laat herkennen. Wie voortdurend wordt aangemoedigd op zoek te gaan naar het grote onbekende, het radicaal nieuwe, mist al gauw de subtielere verandering die herhaling met zich meebrengt. Er is een groot verschil tussen onachtzaam dingen opnieuw doen, en dingen opnieuw doen omdat je ervoor kiest. Bewust, aandachtig en met de bereidheid om andere elementen te zien, ontdekken en voelen wanneer je ze meemaakt. Dat kan je niet simpelweg ‘ondergaan’, je speelt er zelf een belangrijke rol in!

De clue van deze grap? Herhaling; je moet er mee leren leven! (Herken je hem nog, uit de intro?) Wil jij ook bewuster bezig zijn met de kleine dingen en de waarde inzien van kleine stapjes vooruit? Kijk eens rond op www.molijntraining.nl voor bijvoorbeeld de trainingen Mindfulness,  Omgaan met verandering en Daag jezelf uit die we aanbieden!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Bron:    de Correspondent


BLOG 22-06-2021 || door: Denise Molijn Molijn maakt de balans op: online is een blijvertje!

Waar staan we na 15 maanden thuiswerken, online vergaderen, een minimaal sociaal leven en een stuwmeer aan vrije dagen omdat we toch negens naartoe konden? Welke inzichten over werk, werkplek en werk-privé balans hebben we gekregen? Wat hebben we bereikt en wat hebben we gemist? Essentiele vragen nu de laatste maatregelen losgelaten lijken te worden en we weer meer keuze krijgen in wat we wel en niet doen.

NIEUWS 07-06-2021 || door: De Redactie Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal

Nu het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt, zijn bedrijven en overheden bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken blijft daar deel van uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken noemen veel bedrijven en de overheid dat.

NIEUWS 20-04-2021 || door: De Redactie Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Van de mensen die in coronatijd besloten meer en verder te leren, koos de helft voor een training of opleiding het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.