Naar "Mijn trainingen"

Over creativiteit en druk

Gepubliceerd op 14-06-2019, door De Redactie

Op welke momenten ben jij op je creatiefst? Vaak wordt gezegd dat het een onbevangen moment is: net wanneer je de hond uit laat of je in bad zit, komt het Eureka-moment. Maar klopt dit wel? Hier is door een aantal psychologen onderzoek naar gedaan.

Tijdens het onderzoek lieten de psychologen de proefpersonen nadenken over creatieve oplossingen voor vraagstukken en puzzels, binnen een bepaalde tijd. Wanneer de tijd om was, werd aangegeven dat er tóch nog wat extra tijd was, en dat de deelnemers deze tijd dienden te benutten om meer oplossingen te bedenken. En wat bleek? De proefpersonen kwamen zelf tot meer ideeën tijdens de extra tijd dan ze hadden verwacht, én deze ideeën werden door een externe jury ook nog eens als creatiever beoordeeld dan de ideeën uit de reguliere tijd. Vooral proefpersonen die moeite hadden om te komen tot creatieve oplossingen in de reguliere tijd, onderschatten hoeveel de extra tijd zou opleveren.

Uit dit onderzoek kan de conclusie getrokken worden dat onze aannames over creativiteit niet altijd even goed kloppen. Juist focus en doorploeteren kan creativiteit onder mensen bevorderen; het zou dus zonde zijn om te vroeg op te geven!

Meer weten? Zie https://www.nrc.nl/nieuws/2015/08/20/gestresst-doorploeteren-daar-word-je-creatief-van-a1495278

Over creativiteit en druk
BLOG 22-06-2021 || door: Denise Molijn Molijn maakt de balans op: online is een blijvertje!

Waar staan we na 15 maanden thuiswerken, online vergaderen, een minimaal sociaal leven en een stuwmeer aan vrije dagen omdat we toch negens naartoe konden? Welke inzichten over werk, werkplek en werk-privé balans hebben we gekregen? Wat hebben we bereikt en wat hebben we gemist? Essentiele vragen nu de laatste maatregelen losgelaten lijken te worden en we weer meer keuze krijgen in wat we wel en niet doen.

NIEUWS 07-06-2021 || door: De Redactie Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal

Nu het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt, zijn bedrijven en overheden bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken blijft daar deel van uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken noemen veel bedrijven en de overheid dat.

NIEUWS 20-04-2021 || door: De Redactie Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Van de mensen die in coronatijd besloten meer en verder te leren, koos de helft voor een training of opleiding het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.