Naar "Mijn trainingen"

Ministers presenteren hoofdlijnen ‘Leven Lang Ontwikkelen’

Gepubliceerd op 04-10-2018, door Bram Hart

In een brief aan de Tweede Kamer spreken ministers Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Van Engelshoven van Onderwijs over hun plannen op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen (LLO). In de brief zetten de ministers hun ambities uiteen voor de (toekomstige) werkende bevolking van Nederland.

Belangrijk in de brief zijn de verantwoordelijkheden van de overheid, de werkgevers en de werknemers. Alleen wanneer alle partijen hun verantwoordelijkheden nemen kan een ambitieus plan als dit slagen.
                Vanuit de overheid willen de ministers een duidelijk overzicht van alle subsidie- en scholingsmogelijkheden, zodat op individueel niveau direct inzichtelijk is wat de mogelijkheden zijn. Verder wordt ingezet op een betere samenwerking in de regio op het gebied van scholing en ontwikkeling en moet er meer worden ingezet op onderwijs op maat.
                Voor de werkgever worden private individuele leerrekeningen gestimuleerd. Dit zal gaan via de sociale partners, die dit agendapunt meer in de cao’s willen laten opnemen. Daarnaast zullen werkgevers scholing van werknemers meer moeten gaan stimuleren.
                De werknemer dient ook meer regie te nemen voor de eigen ontwikkeling. Tijdens de loopbaan moeten kennis en vaardigheden voortdurend op peil worden gehouden. De werknemer zou hier een actieve rol in moeten spelen.

In juli haalden we via een blog nog uit naar Minister Koolmees: we misten de ambitie in de plannen, en de aansluiting met het merendeel van de werkende bevolking. Aan beide aspecten is er veel gedaan in de brief van 27 september.
Om de mbo-geschoolde werknemers “naar de schoolbanken te krijgen” zullen zogenaamde Union Reps worden ingezet. Dit zijn leerambassadeurs, die hun collega’s “moeten verleiden” om te gaan werken aan hun ontwikkeling. Dit is gebaseerd op een succesvolle aanpak uit Groot-Brittannië, waar ze al sinds de jaren ’90 met dit systeem werken.
Ook aan ambitie is er geen gebrek: in de brief wordt het opleidingsnet breed uitgeworpen. Van werkgevers tot werknemers tot sociale partners en opleidingsinstituten, iedereen wordt betrokken in het uitrollen van Leven Lang Ontwikkelen.

Nu hoeven we enkel nog af te wachten hoe de plannen hun weg naar de praktijk gaan vinden!

 

Wil je de brief zelf lezen? Dat kan hier!

Ministers presenteren hoofdlijnen ‘Leven Lang Ontwikkelen’
BLOG 22-06-2021 || door: Denise Molijn Molijn maakt de balans op: online is een blijvertje!

Waar staan we na 15 maanden thuiswerken, online vergaderen, een minimaal sociaal leven en een stuwmeer aan vrije dagen omdat we toch negens naartoe konden? Welke inzichten over werk, werkplek en werk-privé balans hebben we gekregen? Wat hebben we bereikt en wat hebben we gemist? Essentiele vragen nu de laatste maatregelen losgelaten lijken te worden en we weer meer keuze krijgen in wat we wel en niet doen.

NIEUWS 07-06-2021 || door: De Redactie Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal

Nu het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt, zijn bedrijven en overheden bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken blijft daar deel van uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken noemen veel bedrijven en de overheid dat.

NIEUWS 20-04-2021 || door: De Redactie Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Van de mensen die in coronatijd besloten meer en verder te leren, koos de helft voor een training of opleiding het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.