Naar "Mijn trainingen"

Langer doorwerken; goed voor de gezondheid!

Gepubliceerd op 24-09-2019, door De Redactie

Na het pensioen doorwerken wint aan populariteit: van de 70-plussers had in 2018 maar liefst 7,3% betaald werk. 15 jaar geleden lag dit percentage nog op 3,3%. Een flinke stijging dus en dat is goed nieuws volgens David van Bodegom van kennisinstituut Leyden Academy. "Voor wie graag werkt, is doorwerken heel goed voor de gezondheid."

Van Bodegom, werkzaam als arts en verouderingswetenschapper, pleit voor meer flexibiliteit van pensioenleeftijd. Hij stelt dat sommige mensen te lang moeten doorwerken terwijl anderen, die nog wel kunnen en graag willen werken, op hun 66e te horen krijgen dat ze moeten stoppen. Zo kan een hoogleraar prima doorwerken na zijn 66e terwijl de glazenwasser die al 10 jaar moeite heeft om op zijn ladder te klimmen blij is als hij eindelijk mag stoppen.

Op hogere leeftijd doorwerken is in principe gezond. In Japan werken mensen vaak langer door. Dat is vaak uit noodzaak; de oudedagsvoorzieningen zijn daar een stuk slechter. In Japan worden mensen daarentegen gemiddeld wel het oudst en dat is vast geen toeval. Veel ouderen werken overigens als ZZP’er. Dit geeft ze de mogelijkheid om hun werk zo in te richten dat het past bij hun levensfase.

Ook heeft Van Bodegom nog een advies: "Wil je werken? Doen. Wil je dat niet? Zoek iets anders om te doen, maar blijf wel bezig. Zorg dat je een reden hebt om 's ochtends uit bed te komen. Dat houdt je gezond en gelukkig."

Bron: RTL Nieuws / RTLZ

Foto: Business photo created by freepik - www.freepik.com

Langer doorwerken; goed voor de gezondheid!
BLOG 22-06-2021 || door: Denise Molijn Molijn maakt de balans op: online is een blijvertje!

Waar staan we na 15 maanden thuiswerken, online vergaderen, een minimaal sociaal leven en een stuwmeer aan vrije dagen omdat we toch negens naartoe konden? Welke inzichten over werk, werkplek en werk-privé balans hebben we gekregen? Wat hebben we bereikt en wat hebben we gemist? Essentiele vragen nu de laatste maatregelen losgelaten lijken te worden en we weer meer keuze krijgen in wat we wel en niet doen.

NIEUWS 07-06-2021 || door: De Redactie Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal

Nu het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt, zijn bedrijven en overheden bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken blijft daar deel van uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken noemen veel bedrijven en de overheid dat.

NIEUWS 20-04-2021 || door: De Redactie Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Van de mensen die in coronatijd besloten meer en verder te leren, koos de helft voor een training of opleiding het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.