Naar "Mijn trainingen"

Hoe staat Nederland eigenlijk tegenover robotisering?

Gepubliceerd op 14-03-2019, door De Redactie

Vanmorgen werd onze aandacht getrokken door twee artikelen: op de website CustomerTalk.nl werd een Protime onderzoek uitgelicht, en Emerce.nl kwam met een onderzoek van Multiplied. Volgens CustomerTalk.nl heerst er ‘angst’ onder Nederlanders over robotisering, terwijl Emerce.nl stelde dat 93% van de Nederlanders niet vreest voor hun baan. Hierdoor rijst de vraag: wat is er waar? Staat maar 34% van de Nederlanders positief tegenover de toekomst, of is dit percentage wel 93%? En vooral: hoe komt het dat deze berichten, vier uur na elkaar gepubliceerd, elkaar zo tegenspreken? 

In het verleden zijn er wel meer tegenstrijdige uitkomsten uit onderzoeken naar automatisering gekomen: zo werd in 2013 nog beweerd dat wel 50% van de banen in de toekomst op de tocht stonden; inmiddels is dit bijgesteld. Gelukkig is het verschil in uitkomsten tussen de onderzoeken van Multiplied en Protime gemakkelijker te verklaren dan door voortschrijdend inzicht.

Het grote verschil tussen de twee onderzoeken is namelijk de doelgroep: waar Protime een ‘normale’ doelgroep ondervraagd heeft, richt het onderzoek van Multiplied zich specifiek op mensen werkzaam in de IT sector. Het is waarschijnlijk dat IT’ers zich door hun specialisme beter voorbereid voelen op een toekomst waarin vaardigheden in de IT belangrijk zijn. Voor andere mensen, wiens baan mogelijk drastischer zal veranderen door robotisering, is de toekomst meer onzeker.

Bronnen: https://www.customertalk.nl/nieuws/angst-voor-baanverlies-door-robotisering-onder-nederlanders/

https://www.emerce.nl/wire/93-procent-bang-werkloosheid-door-robots

Hoe staat Nederland eigenlijk tegenover robotisering?
BLOG 22-06-2021 || door: Denise Molijn Molijn maakt de balans op: online is een blijvertje!

Waar staan we na 15 maanden thuiswerken, online vergaderen, een minimaal sociaal leven en een stuwmeer aan vrije dagen omdat we toch negens naartoe konden? Welke inzichten over werk, werkplek en werk-privé balans hebben we gekregen? Wat hebben we bereikt en wat hebben we gemist? Essentiele vragen nu de laatste maatregelen losgelaten lijken te worden en we weer meer keuze krijgen in wat we wel en niet doen.

NIEUWS 07-06-2021 || door: De Redactie Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal

Nu het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt, zijn bedrijven en overheden bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken blijft daar deel van uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken noemen veel bedrijven en de overheid dat.

NIEUWS 20-04-2021 || door: De Redactie Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Van de mensen die in coronatijd besloten meer en verder te leren, koos de helft voor een training of opleiding het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.