Naar "Mijn trainingen"

Emotionele intelligentie op het werk

Gepubliceerd op 06-06-2019, door De Redactie

Op 29 mei verscheen er een interview met psycholoog Keri Pekaar in het NRC over haar proefschrift over emotionele intelligentie. In maart van dit jaar ontving Pekaar de prijs voor de beste dissertatie voor haar onderzoek naar emotionele intelligentie. Emotionele intelligentie wordt omschreven als het vermogen om emoties waar te nemen, te begrijpen en te reguleren. Hoewel het begrip emotionele intelligentie nog geen grote rol speelt in het bedrijfsleven, ziet Pekaar hier wel mogelijkheden in haar proefschrift.

Tijdens het onderzoek keek Pekaar naar de manier waarop onder andere secretaresses en scheidingsadvocaten omgaan met de emoties van een ander. Eén van de experimenten hield in dat de secretaresses adequaat moesten reageren op de hoog opgelopen emoties van een collega, om een fout die de secretaresses zelf hadden gemaakt.
En wat bleek? Secretaresses die de emoties van de ander beter konden lezen, hadden een sterkere lichamelijke reactie dan hun collega’s. Zij ervoeren daardoor meer stress, wat je terugzag in bijvoorbeeld zweten. Achteraf werd vastgesteld dat zij hierdoor waarschijnlijk betere oplossingen hadden aangedragen dan hun niet gestreste collega’s. Hun oplossingen zorgden ervoor dat de ontstane problemen sneller waren opgelost met een lager stressniveau als resultaat.

Zo betaalde de extra inspanning van deze secretaresses zich snel weer terug op de werkvloer.

Meer lezen? Zie: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/29/het-eigen-gevoel-gaat-voor-op-kantoor-a3962061

Emotionele intelligentie op het werk
BLOG 22-06-2021 || door: Denise Molijn Molijn maakt de balans op: online is een blijvertje!

Waar staan we na 15 maanden thuiswerken, online vergaderen, een minimaal sociaal leven en een stuwmeer aan vrije dagen omdat we toch negens naartoe konden? Welke inzichten over werk, werkplek en werk-privé balans hebben we gekregen? Wat hebben we bereikt en wat hebben we gemist? Essentiele vragen nu de laatste maatregelen losgelaten lijken te worden en we weer meer keuze krijgen in wat we wel en niet doen.

NIEUWS 07-06-2021 || door: De Redactie Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal

Nu het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt, zijn bedrijven en overheden bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken blijft daar deel van uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken noemen veel bedrijven en de overheid dat.

NIEUWS 20-04-2021 || door: De Redactie Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Van de mensen die in coronatijd besloten meer en verder te leren, koos de helft voor een training of opleiding het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.