Naar "Mijn trainingen"

De banen van de toekomst

Gepubliceerd op 17-01-2019, door De Redactie

Er wordt veel gesproken in de media, en ook op deze website, over de gevolgen van automatisering op de banen van de toekomst. Vaak bespreekt men dan het percentage van banen dat kans maakt om verloren te gaan. Het is daarom soms ook leuk om te kijken naar de banen die juist gecreëerd worden door automatisering: welke nieuwe banen bestaan er in 2029? Consultancybedrijf Cognizant heeft geprobeerd om een voorspelling te doen. De meest opvallende heb ik onder elkaar gezet:

 • Ontwerper van vliegende auto’s
  Als je aan de toekomst denkt, denk je vliegende auto’s. De inschatting van Cognizant is dat deze droom binnen tien jaar werkelijkheid is.
 • Verdediger van je virtuele identiteit
  Met de opkomst van online identiteitsfraudeurs spreekt het voor zich dat er ook tegenhangers gaan ontstaan. Cognizant verwacht dat deze functie binnen vijf jaar bestaat.
 • Planner van levensdoelen
  Er valt veel te doen in de mindfulness-sector. Hoe lang nog tot mensen het uitvogelen van levensdoelen uitbesteden aan een derde partij? Minder dan tien jaar, volgens Cognizant.
 • Getijwater architect
  Met de verwachte klimaatveranderingen van de komende jaren zal er naar verwachting ook het één en ander veranderen in de hoogte van de zeespiegel. Zeker lagergelegen gebieden zullen daarom baat hebben bij mensen die deze functie zullen gaan vervullen.

In hoeverre is Cognizant met deze lijst koffiedik aan het kijken? Volgens het bedrijf zelf niet: in 2017 brachten zij een vergelijkbaar rapport uit, waarvan al meerdere banen werkelijkheid zijn geworden. Zal het deze lijst ook zo vergaan?

Benieuwd naar 17 andere nieuwe banen in de toekomst? Zie https://www.cognizant.com/whitepapers/21-more-jobs-of-the-future-a-guide-to-getting-and-staying-employed-through-2029-codex3928.pdf

De banen van de toekomst
BLOG 22-06-2021 || door: Denise Molijn Molijn maakt de balans op: online is een blijvertje!

Waar staan we na 15 maanden thuiswerken, online vergaderen, een minimaal sociaal leven en een stuwmeer aan vrije dagen omdat we toch negens naartoe konden? Welke inzichten over werk, werkplek en werk-privé balans hebben we gekregen? Wat hebben we bereikt en wat hebben we gemist? Essentiele vragen nu de laatste maatregelen losgelaten lijken te worden en we weer meer keuze krijgen in wat we wel en niet doen.

NIEUWS 07-06-2021 || door: De Redactie Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal

Nu het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt, zijn bedrijven en overheden bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken blijft daar deel van uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken noemen veel bedrijven en de overheid dat.

NIEUWS 20-04-2021 || door: De Redactie Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Van de mensen die in coronatijd besloten meer en verder te leren, koos de helft voor een training of opleiding het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.