Naar "Mijn trainingen"

Automatisering een minder groot gevaar dan gedacht

Gepubliceerd op 04-04-2018, door Bram Hart

Uit eerdere onderzoeken naar de effecten van robotisering op de arbeidsmarkt kwam naar voren dat bijna 50% van de banen een groot risico liep om te verdwijnen. Dit percentage blijkt nu niet meer te kloppen volgens recent onderzoek van Mercer.

Een verklaring voor de eerdere misvatting is dat er niet goed gekeken is naar de “menselijke” kant van het werk. Een bezorger zal bijvoorbeeld helemaal niet zo snel worden vervangen door een zelfrijdende auto, omdat de auto niet in staat is om bij de buren aan te bellen als er iemand niet thuis is, of een andere creatieve oplossing te vinden voor het probleem.

Ook zijn de werkende Nederlanders relatief hoog opgeleid. Hoewel automatisering ook zijn tol zal eisen in de dienstensector (de grootste sector in Nederland), is de schade vele malen groter in landen met een grote industriële sector. Juist in de dienstensector is het contact met de klant, maar ook het vermogen om om te gaan met verandering van groot belang, en dit zijn nu juist aspecten die de robot niet snel zou kunnen overnemen.

 

Ook benieuwd geworden naar hoe jij je kan onderscheiden van de robot en futureproof op de arbeidsmarkt kan worden? Zie http://www.molijntraining.nl/profi-competenties/

 

Lees het onderzoek hier: https://www.oecd-ilibrary.org/docserver/2e2f4eea-en.pdf?expires=1522836581&id=id&accname=guest&checksum=59C149786BED0EEE9461AE3E15AC8868

Automatisering een minder groot gevaar dan gedacht
BLOG 22-06-2021 || door: Denise Molijn Molijn maakt de balans op: online is een blijvertje!

Waar staan we na 15 maanden thuiswerken, online vergaderen, een minimaal sociaal leven en een stuwmeer aan vrije dagen omdat we toch negens naartoe konden? Welke inzichten over werk, werkplek en werk-privé balans hebben we gekregen? Wat hebben we bereikt en wat hebben we gemist? Essentiele vragen nu de laatste maatregelen losgelaten lijken te worden en we weer meer keuze krijgen in wat we wel en niet doen.

NIEUWS 07-06-2021 || door: De Redactie Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal

Nu het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt, zijn bedrijven en overheden bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken blijft daar deel van uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken noemen veel bedrijven en de overheid dat.

NIEUWS 20-04-2021 || door: De Redactie Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Van de mensen die in coronatijd besloten meer en verder te leren, koos de helft voor een training of opleiding het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.