Naar "Mijn trainingen"

Verdieping: wat maakt een goede leider?

BLOG 29-03-2018 || Door: Bram Hart

Je kan leiders in alle lagen van de samenleving, maar ook van organisaties vinden. Of ze nou officieel zijn aangesteld of meer een onofficiële functie hebben, in elke groep is wel een leider aanwezig. Maar wat maakt nou een goede leider? Iedereen kent wel het beeld van een leider die hoog en laag kan springen, maar zijn ondergeschikten trekken zich alsnog niets van hem aan. Of de “leider” die compleet wordt overlopen door de medewerkers die hij leiding dient te geven. Wat maakt nou een goede leider? Hoe kan je succesvol leiding geven?

Op deze vraag is geen simpel antwoord te geven. Er is vaak gekeken naar eigenschappen van verschillende succesvolle leiders om zo te bepalen wat de overeenkomsten tussen hen waren. Maar waar de ene succesvolle leider erg charmant is, is de andere bikkelhard. Twee complete tegenpolen kunnen op hun eigen manier goede leiders zijn.

 

Taak- of persoonsgericht leiderschap

Een onderscheid dat vaak gemaakt wordt als men spreekt over leiderschap, is het onderscheid tussen de taak- en persoonsgerichte leiders. Taakgericht leiderschap betekent dat de leider zich voornamelijk bezig houdt met het behalen van de doelstellingen die zijn gesteld. Dit kunnen bijvoorbeeld targets zijn die binnen een organisatie gelden. Efficiëntie is hierin het sleutelwoord.

De persoonsgerichte leider richt zich meer op de menselijke kant van zijn ondergeschikte. Zij tonen waardering, geven vertrouwen en investeren in goede relaties met hun ondergeschikten. Zij boeken goede resultaten doordat ze erg gemotiveerde werknemers onder zich hebben werken.

Is één van deze twee vormen beter dan de ander? Kortgezegd: nee. Het is situatieafhankelijk welke vorm succesvol is, of juist totaal niet. Hierin is bijvoorbeeld de relatie tussen de leider en de ondergeschikte van belang, maar ook in hoeverre iedereen weet wat hij doen moet en de feitelijke macht die de leider werkelijk bezit. Een ondergewaardeerde leider, op een chaotische afdeling met weinig zeggenschap is waarschijnlijk een ramp.


Goed leiderschap is dus compleet afhankelijk van de situatie waar je je in bevindt. Een goede leider kan dus iemand zijn die goed weet welke vorm van leiderschap er in welke situatie toegepast dient te worden. Is het onderwerp leiderschap hier dan mee klaar? Nog lang niet. De volgende keer zullen we dieper ingaan op manieren van leiding geven. Maar tot die tijd kan je kijken of je in het werkende bestaan al het onderscheid kunt zien tussen de twee vormen van leiderschap.Deel op:Terug naar het nieuwsoverzicht

Laatste items

NIEUWS 17-01-2019 || door: De redactie

De banen van de toekomst

Wat voor baan bekleed jij over tien jaar? ...


NIEUWS 15-01-2019 || door: De redactie

Visie op werk tot 2022

Het ROA blikt vooruit ...


NIEUWS 09-01-2019 || door: De redactie

Een derde van de werkende Nederlanders gaat voor opleiding of cursus

Aan het begin van dit jaar publiceerde online pensioenuitvoerder BeFrank de resultaten van haar nieuwjaarsonderzoek onder werkende Nederlanders. ...


NIEUWS 03-01-2019 || door: De redactie

Gratis ontwikkeladvies voor 45-plusser

De subsidieregeling 'Ontwikkeladvies voor 45-plussers' wordt uitgebreid ...


NIEUWS 20-12-2018 || door: De redactie

Werkgevers: nog te weinig werknemers zijn actief met hun loopbaan bezig

Ongeveer de helft van de werkgevers geeft aan dat hun personeel nog te weinig met opleiding en ontwikkeling bezig is. ...


NIEUWS 18-12-2018 || door: De redactie

Hoe besteedt de gemiddelde Nederlander zijn tijd?

Onze tijdsbesteding is anders dan we denken ...