Naar "Mijn trainingen"

Verdieping: wat maakt een goede leider?

BLOG 29-03-2018 || Door: Bram Hart

Je kan leiders in alle lagen van de samenleving, maar ook van organisaties vinden. Of ze nou officieel zijn aangesteld of meer een onofficiële functie hebben, in elke groep is wel een leider aanwezig. Maar wat maakt nou een goede leider? Iedereen kent wel het beeld van een leider die hoog en laag kan springen, maar zijn ondergeschikten trekken zich alsnog niets van hem aan. Of de “leider” die compleet wordt overlopen door de medewerkers die hij leiding dient te geven. Wat maakt nou een goede leider? Hoe kan je succesvol leiding geven?

Op deze vraag is geen simpel antwoord te geven. Er is vaak gekeken naar eigenschappen van verschillende succesvolle leiders om zo te bepalen wat de overeenkomsten tussen hen waren. Maar waar de ene succesvolle leider erg charmant is, is de andere bikkelhard. Twee complete tegenpolen kunnen op hun eigen manier goede leiders zijn.

 

Taak- of persoonsgericht leiderschap

Een onderscheid dat vaak gemaakt wordt als men spreekt over leiderschap, is het onderscheid tussen de taak- en persoonsgerichte leiders. Taakgericht leiderschap betekent dat de leider zich voornamelijk bezig houdt met het behalen van de doelstellingen die zijn gesteld. Dit kunnen bijvoorbeeld targets zijn die binnen een organisatie gelden. Efficiëntie is hierin het sleutelwoord.

De persoonsgerichte leider richt zich meer op de menselijke kant van zijn ondergeschikte. Zij tonen waardering, geven vertrouwen en investeren in goede relaties met hun ondergeschikten. Zij boeken goede resultaten doordat ze erg gemotiveerde werknemers onder zich hebben werken.

Is één van deze twee vormen beter dan de ander? Kortgezegd: nee. Het is situatieafhankelijk welke vorm succesvol is, of juist totaal niet. Hierin is bijvoorbeeld de relatie tussen de leider en de ondergeschikte van belang, maar ook in hoeverre iedereen weet wat hij doen moet en de feitelijke macht die de leider werkelijk bezit. Een ondergewaardeerde leider, op een chaotische afdeling met weinig zeggenschap is waarschijnlijk een ramp.


Goed leiderschap is dus compleet afhankelijk van de situatie waar je je in bevindt. Een goede leider kan dus iemand zijn die goed weet welke vorm van leiderschap er in welke situatie toegepast dient te worden. Is het onderwerp leiderschap hier dan mee klaar? Nog lang niet. De volgende keer zullen we dieper ingaan op manieren van leiding geven. Maar tot die tijd kan je kijken of je in het werkende bestaan al het onderscheid kunt zien tussen de twee vormen van leiderschap.Deel op:Terug naar het nieuwsoverzicht

Laatste items

NIEUWS 14-06-2019 || door: De redactie

Over creativiteit en druk

Op welke momenten ben jij op je creatiefst? ...


NIEUWS 06-06-2019 || door: De redactie

Emotionele intelligentie op het werk

Wat is de toegevoegde waarde van emotionele intelligentie op kantoor? ...


NIEUWS 23-05-2019 || door: De redactie

Over irritaties op kantoor

Wat irriteert jou op je werk? ...


NIEUWS 14-05-2019 || door: De redactie

Amazon maakt verwachtingen rond robotisering bekend

Er zijn maar weinig dingen waar zoveel van wordt verwacht als van de opmars van robots en Artificial Intelligence (AI). ...


NIEUWS 09-05-2019 || door: De redactie

Heb jij vandaag je “nature pill” al genomen?

De “nature pill” zoals de onderzoekers het noemen, is namelijk een laagdrempelige manier om stress te verlagen. ...


NIEUWS 18-04-2019 || door: De redactie

Ook Google meldt zich op de arbeidsmarkt

Big data en kunstmatige intelligentie: Google gaat het combineren in een tool die jou bij je droombaan moet brengen. ...