Naar "Mijn trainingen"

Sociale stress en Mindfulness

BLOG 16-11-2018 || Door: Pieter Molijn

Vorige week stuitte ik al surfend op het internet op een artikel genaamd Regrets of the dying van Bronnie Ware en was hiervan nogal onder de indruk. Bronnie is jaren werkzaam geweest als verpleegkundige in de palliatieve zorg. Haar patiënten waren mensen die afstand hadden genomen van medische zorg en thuis wilden sterven. Samen brachten zij dan de laatste 3 – 12 weken van hun leven door en in die periode werden er mooie en intense gesprekken gevoerd over de grootste lessen die mensen in hun leven hadden geleerd. Een van de vragen die zij haar patiënten altijd stelde was de vraag: Waar heb je het meeste spijt van? Graag deel ik de top 5 antwoorden op deze vraag  met je op deze laatste dag van de week van de werkstress 2018.

  1. Had ik maar de moed gehad mijn eigen leven te leiden, en niet het leven dat anderen van mij verwachtten
  2. Had ik maar niet zo hard gewerkt
  3. Had ik maar de moed gehad om meer mijn gevoelens te uiten
  4. Was ik maar in contact met mijn vrienden gebleven
  5. Had ik mezelf maar toegestaan gelukkiger te zijn

Als je op sterven ligt is wat anderen van je denken niet meer zo belangrijk. Veel belangrijker is dan de vraag: In hoeverre ben ik mijzelf geweest?

“Waar" geluk is een niet zo makkelijke keuze

Als je deze top 5 even op je in laat werken dan is de rode draad van het verhaal denk ik dat je vooral je eigen keuzes moet maken. Keuzes die bij je passen, keuzes waar je gelukkig van wordt en plezier van krijgt. Om de juiste keuzes te maken in het leven moet je af en toe even heel bewust bij jezelf stilstaan en je afvragen of je waar gelukkig bent. Het in contact zijn met jezelf is hiervoor essentieel, net zoals op tijd voor jezelf op komen. Vaak denken mensen anderen te moeten teleurstellen als ze voor zichzelf opkomen. Dat is een herkenbaar gevoel, maar één keer ‘nee’ zeggen is misschien wel  tien keer ja zeggen tegen jezelf. Belangrijk is dat je oprecht achter je keuze staat en daar gelukkig van wordt!

Sociale stress

De Franse filosoof Sartre zei vorige eeuw al: ‘de hel, dat zijn de anderen!‘ Die anderen vinden dingen van je of verwachten dingen van je. In deze tijd van social media en ander snel nieuws lijkt ook iedereen te weten wie waar was op welk feestje en waar je eigenlijk bij had moeten zijn. De sociale druk om mee te doen is erg groot en niet mee doen kan daardoor veel ‘sociale’ stress veroorzaken. Een stapje terug doen op je werk, verhuizen naar een kleiner huis of tijdens de zomervakantie lekker met het gezin een fiets/tent vakantie houden in Drenthe kan door de omgeving gemakkelijk gezien worden alsof het niet goed met je zou gaan. Dit terwijl je deze dingen wellicht al jaren op je eigen ‘bucketlist’ had staan. Het is dus niet zo makkelijk om je eigen koers te varen en bewust je eigen keuzes te maken. En zoals blijkt  uit de top 5 van dingen waar we spijt van hebben aan het eind van ons leven heb je misschien wel het meeste spijt van het feit dat je dat onvoldoende doet of hebt gedaan. 

Worden wie je bent

Deze week van de werkstress staat natuurlijk meer in het teken van werk gerelateerde stress dan van ‘sociale’ stress. Toch vind ik het belangrijk om hierbij stil te staan want als werkdruk wordt opgevolgd door sociale druk in de vrije tijd dan staat de boog wel continu gespannen om maximaal te kunnen presteren wat makkelijk leidt tot stress- of zelfs burn-outklachten. Daarnaast kan de combinatie van werk- en sociale druk ertoe leiden dat je steeds verder van jezelf af komt te staan. Hiermee bedoel ik dat je gevoel en je gedrag steeds verder uit elkaar komen te liggen, en dat is waar deze hele top 5 feitelijk over gaat volgens mij. Om je gedrag en gevoel met elkaar in balans te krijgen is het allereerst belangrijk dat je je bewust bent van deze disbalans. Mindfulness kan je hier denk ik zeker bij helpen.

 

Ik heb het hier niet over het zweverige; daar houd ik niet van. Van zo’n yogamatje krijg ik al spierpijn als ik ernaar kijk. Eerlijk gezegd was ik door dat zweverige beeld van yoga tot voor kort niet zo van de mindfulness, maar een praktisch toepasbare methode die met weinig tijd wel resultaat heeft mijn sceptische houding veranderd. Ik ben nu zelfs zo enthousiast dat ik er een blog over schrijf!

Mindful zijn is namelijk zoveel meer dan mediteren, het is een manier van leven en een mindset die je bereikt met bewustwording. Bewustwording van dingen die je aandacht opslokken of die je niet doet voor jezelf, maar voor ‘de anderen’.

Meer weten? Bekijk dan onze trainingen of neem vrijblijvend contact met ons op via 030-6730887

 

 Deel op:Terug naar het nieuwsoverzicht

Laatste items

NIEUWS 14-06-2019 || door: De redactie

Over creativiteit en druk

Op welke momenten ben jij op je creatiefst? ...


NIEUWS 06-06-2019 || door: De redactie

Emotionele intelligentie op het werk

Wat is de toegevoegde waarde van emotionele intelligentie op kantoor? ...


NIEUWS 23-05-2019 || door: De redactie

Over irritaties op kantoor

Wat irriteert jou op je werk? ...


NIEUWS 14-05-2019 || door: De redactie

Amazon maakt verwachtingen rond robotisering bekend

Er zijn maar weinig dingen waar zoveel van wordt verwacht als van de opmars van robots en Artificial Intelligence (AI). ...


NIEUWS 09-05-2019 || door: De redactie

Heb jij vandaag je “nature pill” al genomen?

De “nature pill” zoals de onderzoekers het noemen, is namelijk een laagdrempelige manier om stress te verlagen. ...


NIEUWS 18-04-2019 || door: De redactie

Ook Google meldt zich op de arbeidsmarkt

Big data en kunstmatige intelligentie: Google gaat het combineren in een tool die jou bij je droombaan moet brengen. ...