Naar "Mijn trainingen"

Ministers presenteren hoofdlijnen ‘Leven Lang Ontwikkelen’

NIEUWS 04-10-2018 || Door: Bram Hart

In een brief aan de Tweede Kamer spreken ministers Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Van Engelshoven van Onderwijs over hun plannen op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen (LLO). In de brief zetten de ministers hun ambities uiteen voor de (toekomstige) werkende bevolking van Nederland.

Belangrijk in de brief zijn de verantwoordelijkheden van de overheid, de werkgevers en de werknemers. Alleen wanneer alle partijen hun verantwoordelijkheden nemen kan een ambitieus plan als dit slagen.
                Vanuit de overheid willen de ministers een duidelijk overzicht van alle subsidie- en scholingsmogelijkheden, zodat op individueel niveau direct inzichtelijk is wat de mogelijkheden zijn. Verder wordt ingezet op een betere samenwerking in de regio op het gebied van scholing en ontwikkeling en moet er meer worden ingezet op onderwijs op maat.
                Voor de werkgever worden private individuele leerrekeningen gestimuleerd. Dit zal gaan via de sociale partners, die dit agendapunt meer in de cao’s willen laten opnemen. Daarnaast zullen werkgevers scholing van werknemers meer moeten gaan stimuleren.
                De werknemer dient ook meer regie te nemen voor de eigen ontwikkeling. Tijdens de loopbaan moeten kennis en vaardigheden voortdurend op peil worden gehouden. De werknemer zou hier een actieve rol in moeten spelen.

In juli haalden we via een blog nog uit naar Minister Koolmees: we misten de ambitie in de plannen, en de aansluiting met het merendeel van de werkende bevolking. Aan beide aspecten is er veel gedaan in de brief van 27 september.
Om de mbo-geschoolde werknemers “naar de schoolbanken te krijgen” zullen zogenaamde Union Reps worden ingezet. Dit zijn leerambassadeurs, die hun collega’s “moeten verleiden” om te gaan werken aan hun ontwikkeling. Dit is gebaseerd op een succesvolle aanpak uit Groot-Brittannië, waar ze al sinds de jaren ’90 met dit systeem werken.
Ook aan ambitie is er geen gebrek: in de brief wordt het opleidingsnet breed uitgeworpen. Van werkgevers tot werknemers tot sociale partners en opleidingsinstituten, iedereen wordt betrokken in het uitrollen van Leven Lang Ontwikkelen.

Nu hoeven we enkel nog af te wachten hoe de plannen hun weg naar de praktijk gaan vinden!

 

Wil je de brief zelf lezen? Dat kan hier!Deel op:Terug naar het nieuwsoverzicht

Laatste items

NIEUWS 14-03-2019 || door: De redactie

Hoe staat Nederland eigenlijk tegenover robotisering?

Verschillende onderzoeken spreken elkaar tegen: hoe zit dat? ...


NIEUWS 05-03-2019 || door: De redactie

Werkzoekende korter werkloos door opleiding en ontwikkeling

Eind februari presenteerden onderzoekers van Tilburg University en House of Skills hun rapport ‘Overstappen op de arbeidsmarkt’ ...


NIEUWS 26-02-2019 || door: De redactie

Hoe ze bij DSM inzetten op de ‘menselijke kant’ van Duurzame inzetbaarheid

Alles begint bij de medewerker, niet bij de leidinggevende. ...


NIEUWS 21-02-2019 || door: De redactie

In Groningen denkt het bedrijfsleven mee over het lesprogramma

Ooit was de samenwerking heel gewoon: de banden tussen scholen en het bedrijfsleven waren goed en er werd overleg gepleegd. ...


NIEUWS 12-02-2019 || door: De redactie

Waarom volgt niet iedereen een cursus?

Maar ongeveer een kwart van de werknemers volgt een opleiding ...


NIEUWS 06-02-2019 || door: De redactie

Tot waar reikt de verantwoordelijkheid van de werkgever?

In een tijd waarin het steeds gebruikelijker is dat de werkgever een actieve bijdrage levert aan de gezondheid van de medewerker kunnen grenzen vervagen. ...